palet_nieuwsbrief

Nieuw atelier

Tijdelijk atelier aan huis

In februari dit jaar moest ik mijn atelier aan de Boompjes in Rotterdam verlaten. Zodoende schilderde ik de afgelopen maanden aan huis. Ik werkte op een kleine plek van ca. twee vierkante meter met aan de ene kant het raam en aan de andere kant de trap. Het plafond is er laag, waardoor ik alleen zittend mijn werk kon doen. Geregeld donderden hier de kwasten van de trap. Niet de meest ideale situatie, maar prima als tijdelijke werkplek.
boven de trap

De zoektocht naar een geschikte werkplek

In mijn vorige atelier had ik twee dingen gemist: een raam dat open kon en een kraan in of direct om de hoek van het atelier. Dit nam ik mee in mijn zoektocht naar een nieuwe werkplek. De zoektocht kwam langs lege kantoorgebouwen, loodsen, garages en eindigde bij een oude jongensschool.
Wijnstraat_119,_Dordrecht
De in 1906 gebouwde school staat aan de Wijnstraat 119 in het centrum van Dordrecht en functioneert al tientallen jaren als verzamelgebouw voor ateliers. Kunstenaars die hier onder andere hun atelier hebben zijn: Gerhard Lentink, Albert Zwaan, Rinus Blommaert, Saskia Meesters en Ton Kraayeveld. Sinds kort mag ik mij ook tot deze groep rekenen.

Atelier en inrichting

Er waren twee lokalen beschikbaar als atelier. In beide zag ik wel mogelijkheden om er een fijne werkplek van te maken. Om een goede keuze te kunnen maken heb ik een dagje proef kunnen draaien. De keuze viel op het prachtig atelier op de begane grond. Het voormalig schoollokaal is afgewerkt met een houten vloer en heeft de ramen aan de noordkant (schrijversstraat) en zodoende constant schilderlicht. De oude Tl-buizen heb ik vervangen met full spectrum daglicht buizen om de werkelijke kleuren van de schilderijen te kunnen waarnemen. Met een drie meter lange raamstok heb ik nu ook de mogelijkheid om de hoge ramen open te zetten voor de nodige frisse lucht. En de gewenste kraan is ook aanwezig. Een fijne bijkomstigheid: ik kan er zo vanuit huis naar toe lopen.

Atelier inrichting

Groepsportret familie

Afgelopen maand heb ik een groepsportret afgerond van drie generaties vrouwen uit een familie. Het schilderij van 100 x 100 cm was qua formaat net te doen in mijn thuis atelier. De oma wilde een portret laten maken van haarzelf, haar twee dochters en kleindochter. In de gesprekken probeerde ik meer over hun wensen en onderlinge relatie te weten te komen. Het meisje bleek erg van lezen te houden en draagt altijd haar knuffelbeer bij zich. Zo ontstond het idee om samen op de bank een boekje te lezen. Dat werd het thema van het schilderij. Het meisje zit bij moeder op schoot, oma en tante staan eromheen. Doordat je bij een groepsportret met meerdere personen te maken hebt is het gebruik van kleur, scherpte en helderheid extra uitdagend. Door daarmee te spelen kon ik de aandacht naar het meisje trekken. Dit schilderij en ander werk is hier te zien. Of neem een kijkje op mijn instagram of facebook pagina.
Groepsportret
instagram facebook website