palet_nieuwsbrief

"Ach kind toch"

Mijn atelier

Het is ongeveer vier maanden geleden dat ik mijn intrek heb genomen in dit atelier. De ruimte is nu echt herkenbaar als een werkplek. Er hangen schilderijen aan de muur en er liggen hier en daar schilderslappen en verftubes verspreid over verschillende werkoppervlakken. Ook staat er een rij schildersezels te wachten op versoepelingen van de covid-maatregelen, zodat ze door cursisten in gebruik genomen kunnen worden.
20210308_120650

Kinderportretten

Begin dit jaar heb ik voor twee opdrachten vijf portretten opgeleverd. De eerste opdracht was van een klant die haar drie adolescente kinderen wilde laten schilderen. Ik heb eerst via zoom kennisgemaakt met Maria, Rosie en Willem. Daarna hebben ze, ook via zoom, om de beurt geposeerd zodat ik ze kon schetsen. Op basis van die kennismaking en mijn indruk van de sfeer van het gezin heb ik de suggestie gedaan voor de kleur van de kleding. Voor de houten achtergrond heb ik mij laten inspireren door een schilderij van Melchior d’ Hondecoeter dat in het Mauritshuis hangt. Vervolgens heb ik onderzocht welke houttint en nerven goed zouden werken als achtergrond voor deze portretten. De drie portretten heb ik tegelijktijdig opgebouwd zodat ze in iedere fase samenhang vertoonden. Bij de oplevering kwam het hele gezin naar het atelier. Klik hier om de resultaten te zien.

GroenMetNieuwschilderij2
20210102_145219 rosie 3
20210102_145316 willem

Gevaar zit in een klein hoekje

In diezelfde periode heb ik twee portretten opgeleverd van twee jongens. Het schilderen van deze portretten was ik gestart op het moment dat ik nog vanuit huis schilderde. Vorm en toonwaarden zijn de beeldaspecten waar ik mij, als ik eenmaal een plan heb, als eerste op richt. Al worden toonwaarden in de kleurfase nog verder uitgediept. Deze eerste fase, een gelijkend portret zonder kleur, had ik net afgerond toen er iets mis ging. Zoals in de vorige nieuwsbrief te zien en te lezen was, was mijn werkplek daar een stuk kleiner. Gevaar zit in een klein hoekje zegt men ook wel; ik stootte het schilderij van mijn ezel en beschadigde het paneel. Dat betekende opnieuw beginnen. Gelukkig gaf de klant mij de ruimte om de schilderijen iets later op te leveren dan afgesproken.

Naar aanleiding van een facebookpost van het schilderij van Tom (te zien op het portret hieronder) werd ik geïnterviewd voor een artikel in kunstenaar magazine. Dat artikel is hier terug te lezen. Hierin lees je onder andere meer over zijn persoonlijkheid.
IMG_3450 Tom

Nieuw project

Inmiddels ben ik begonnen aan een nieuwe opdracht voor een portret van een persoon die een ontroerend aspect uit haar leven in het schilderij wilde laten verwerken. We zijn samen gaan zoeken naar wat hier symbool voor kan staan. Het geeft mij voldoening om haar persoonlijkheid en dit aspect uit te drukken in een werk.
Wanneer het klaar is dan is het net als de andere genoemde portretten in deze nieuwsbrief te zien zijn op mijn website.
instagram facebook website