Kim van den Enden

Kunst- en portretschilder

“In 2012 ben ik afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie, te Rotterdam. Sindsdien ben ik werkzaam in de kunsteducatie en als kunstenaar. Op de academie leerde ik mij ontwikkelen als kunstenaar in de moderne zin van het woord. De nadruk lag op ideeontwikkeling en concept. Zowel tijdens als na de kunstacademie heb ik werk gemaakt met een ruime variëteit aan technieken en materialen. Van fotografie tot kaarsvet beelden. Elk kunstwerk startte ik met experimenteren. Zo leerde ik het materiaal kennen. Juist de grote hoeveelheid aan mogelijkheden van al die materialen beperkte mij uiteindelijk in wat ik kon uitdrukken.

Tijd voor een keuze.

Werken naar de realiteit is een manier van uitdrukken die ik altijd als prettig heb ervaren. De duidelijke relatie met onze visuele werkelijkheid komt ook binnen mijn educatie werk terug. Een gesprek over een figuratief kunstwerk levert altijd een interessante uitwisseling op. Hierbij maakt men zich een voorstelling wat de persoon zou zien, denken of hebben meegemaakt. Of wat er in een ruimte heeft afgespeeld. Er wordt daarbij ook een relatie gelegd tussen het kunstwerk en de beschouwer. De figuur in het kunstwerk zou zo een van je vrienden kunnen zijn, waar je altijd mee kan lachen. Of juist zo’n persoon of omgeving waar je liever een blokje voor omloopt.

Om mijzelf verder te bekwamen in het realisme sloot ik mij aan bij atelier Sint Lucas, te Den Haag. Hier bestudeerde ik de technieken van de oude meesters, met olieverf als medium.

Je kunt met de klassieke schildertechniek de werkelijkheid heel mooi weergeven. Tijdens het opbouwen van een schilderij is het net of je het langzaam tot leven brengt. Dat blijft een fascinerend proces.

Door het voortborduren op de ervaringen van de oude meesters heb ik een stevige basis waarin ik mij kan uitdrukken. Daarbij heb ik nog oneindig veel mogelijkheden om te experimenteren. Zowel met het medium als in de manier waarop ik het onderwerp in beeld breng. ”

Stel een vraag