palet_nieuwsbrief

Door de ogen van bewonderaars

De Nederlandse portretprijs 2019

De expositie 'Het Portret' in Slot Zeist zit er weer op. Bij het ophalen van mijn schilderij 'Amina' kreeg ik een dikke enveloppe mee. Gewichtig, ja, maar de inhoud hartverwarmend!
Het voelde alsof ik de liefde die ik in het werk gestopt had zo weer terugkreeg. Dat was extra welkom nadat ik door een vervelende situatie het werk voor mij een bijsmaak had gekregen die ik niet voorzien had. De reacties op de stemformulieren lieten mij beseffen dat die bijsmaak niet in het schilderij zit.

Ik ben ontzettend dankbaar voor alle stemmen en reacties die ik heb gekregen.

Enkele quotes:
‘Het geheel van het schilderij geeft het portret verdieping.’

‘The comfortable transfer to some place you’d rather be through a book.’

‘Naar mate ik vaker kijk hoe mooier het wordt!’
20191118_155412_HDR_3
Diverse mensen gaven aan geraakt te zijn door het werk. Er werd vaak gesproken over de lichtval, het kleurgebruik en de compositie die bijdragen aan de sfeer van het schilderij. Een sfeer van rust en sereniteit. Die sfeer wordt versterkt door de stofuitdrukking van haar kleding. De hand die de bladzijde wil omslaan is de enige beweging in het ingetogen en verstilde beeld. Het werk riep bij velen het verlangen op om ernaast te zitten en bij enkelen zelfs om het werk in huis te hebben.

Naast de reacties op papier heb ik tijdens de tentoonstelling ook veel mensen gesproken en zien genieten van de diversiteit aan portretten. Zo kijk ik met een goed gevoel terug op een mooie tentoonstelling van de Nederlandse Portretprijs 2019.

Benieuwd naar hoe het werk er (ook alweer) uitziet? Het is via deze link op mijn website terug te zien.
facebook instagram