De Nieuwe Vermeer

Uitslag de Nieuwe Vermeer

Met trots kan ik u vertellen dat de juryleden Pieter Roelofs en Abbie Vandivere met het oordeel dat Het tweede straatje van Kim van den Enden hebben verkozen tot het meest Vermeer. 

Als locatie koos zij de Oude langendijk. De woning waar Johannes met zijn gezin en schoonmoeder woonde. De locatie ziet er vandaag de dag totaal anders uit dan in de 17e eeuw. Kim baseerde haar weergave van de locatie op oude plattegronden, waaronder kaart figuratief en schilderijen van tijd- en stadsgenoten van Vermeer. Daarnaast maakte zij gebruik van elementen van andere 16e en 17e eeuwse gebouwen.  

Zij koos voor een hoog standpunt en een perspectief dat we bij Vermeer vaker zien. Een rustige dag, ook qua weer met zilverkleurige lichtval. De deuren staan open en de figuren zijn bezig met hun activiteit, deze handelingen hebben tevens allemaal een bepaalde rust in zich. De gebouwen zijn verweerd, her en der zit een scheur van de ontploffing en pleisterwerk is vervuild. 

Haar werk was van 20 maart t/m 4 juni samen met de andere 5 verkozen meesterwerken te zien in het Mauritshuis in Den Haag en daarna was het te zien in het Vermeer Centrum in Delft. Het schilderij is inmiddels verkocht en in particulier bezit.

Wilt u meer weten? Lees verder en/of scroll naar beneden naar enkele links. 

 

Het tweede straatje door Kim van den Enden

Het jaar van Vermeer

Het jaar 2023 staat in het teken van Johannes Vermeer. Op diverse locaties worden activiteiten en tentoonstelling in het teken van Vermeer georganiseerd. Zo zal er in het Rijksmuseum in Amsterdam de grootste Vermeer tentoonstelling ooit te zien zijn, waar bijna al zijn werken worden tentoongesteld. Echter zijn er zes van zijn schilderijen verdwenen. Omroep Max speelt met het tv-programma De nieuwe Vermeer in op dit probleem. Creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland hebben namelijk de opdracht gekregen om deze verdwenen schilderijen te verbeelden. Ook Kim van den Enden mocht voor dit programma haar penselen uit de kast halen. De Nieuwe Vermeer, gepresenteerd door Dionne Stax, is vanaf zondag 12 februari om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1.

Meesterschilder bij De Nieuwe Vermeer

Kim van den Enden gevraagd om als meesterschilder mee te doen aan De Nieuwe Vermeer. Dat is natuurlijk een hele eer. Kim kon dan ook geen nee zegen tegen de uitdaging om in de voetsporen van een van de grootste oude meesters te treden, Johannes Vermeer. 

Voor de meesterschilders luid de opdracht om het verdwenen schilderij zo te schilderen zoals Johannes Vermeer dat destijds zelf ook gedaan zou kunnen hebben. Zijn kleurgebruik, toets en techniek inzetten en proberen te denken zoals hij. Welke keuze zou hij maken? Wat zou hij verbeelden? Hierbij moeten de meesterschilders dan ook hun eigen stijl opzij zetten.  

De verdwenen schilderijen

Zes schilderijen van Vermeer zijn verdwenen: door de jaren heen zoekgeraakt, gestolen of vergaan. Het enige wat nog rest van de schilderijen zijn een paar zinnen op een oude veilinglijst. 

Het gaat om de volgende werken (op volgorde van aflevering): 

  1. Een heer van stand
  2. Het tweede straatje
  3. Venus, Jupiter en Mercurius
  4. Het Concert
  5. De drie Maria’s
  6. Het zelfportret

Het tweede straatje

Van Johannes Vermeer zijn twee stadgezichten bekend. Het gezicht op Delft en Het straatje, ook wel bekend als Gezicht op huizen in Delft. Naast deze stadsgezichten heeft hij er nog een geschilderd, echter is dit werk al eeuwen zoek. 

Welk schilderij Kim zou maken was bij aanvang nog niet bekend, een sterke voorkeur had ze ook niet. Maar dat ze gekoppeld zou worden aan ‘het tweede straatje’ dat had ze niet verwacht. Straatjes schilderen is namelijk niet bepaald iets waar zij zich meester in voelt. Zouden ze Staartjes hebben verward met straatjes? Slechts een beetje schuiven met de letter r en het is hetzelfde. Met het schilderen van gezichten zoals die van Aart Staartjes heeft Kim namelijk wel ervaring. Zal dit haar dan ook lukken? 

De nieuwe vermeer opdracht het tweede straatje

Klik op onderstaande links als u meer wilt weten.

Het programma terugkijken
Meer informatie over het programma
Nieuwsberichten over de deelname van Kim

Voor meer informatie over de aankoop van het schilderij neem dan contact met mij op. Het schilderij is inmiddels verkocht en daarmee niet langer beschikbaar voor de verkoop.


De Nieuwe Vermeer wordt geproduceerd door Helder in samenwerking met Omroep MAX en wordt mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.