Kim van den Enden

Kim van den Enden in haar atelier

Kunst- en portretschilder Kim van den Enden

Kim van den Enden is als kunst- en portretschilder gespecialiseerd in het realisme. Het proces van de juiste sfeer creëren, door middel van kleur en compositie heeft haar altijd erg aangesproken. Dit is een proces dat echt samen met de opdrachtgever tot stand komt, het is een echt samenspel! Komt dat wat Kim ziet overeen met dat wat de geportretteerde uitstraalt? Hoe kunnen we dit het beste vast leggen? Enzovoort. 

Een favoriet portret heeft Kim van den Enden niet. Maar ze wordt wel altijd extra vrolijk als ze met jonge kinderen mag werken of juist met ouderen. Bij kinderen is het kleurenspel vaak meer uitgesproken, vrolijker. Bij ouderen kan Kim echt in het karakter van de persoon kruipen en dit vast leggen. Rimpels schilderen zijn hier een belangrijk, maar ook berucht onderdeel van. Veel mensen zien rimpels als iets slechts, Kim vindt ze juist kracht en karakter geven aan een persoon!

Naast haar werk als portretschilder en leraar werkt Kim van den Enden ook als coördinator beeldende kunst, mode en Design bij de SKVR. Hier is ze contactpersoon op de inhoud van educatieve kunstprojecten op scholen in Rotterdam. Een deel coaching komt ook terug in dit werk, waardoor persoonlijke aandacht weer extra benadrukt wordt.

Kim van den Enden aan het schilderen

Afgestudeerd kunstenaar

In 2012 is Kim afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Op de academie leerde zij zich ontwikkelen als kunstenaar in de moderne zin van het woord. De nadruk lag op ideeontwikkeling en concept.
Zowel tijdens als na de kunstacademie heeft Kim werk gemaakt met een ruime variëteit aan technieken en materialen, van fotografie tot kaarsvet beelden. Elk kunstwerk startte ze met experimenteren. Op die manier leerde Kim de materialen kennen en heeft ze anders leren kijken naar de compositie van haar werken. Wat doet een bepaald figuur bijvoorbeeld in het schilderij? Bij haar schilderwerken over de slachterij kwam Kim er bijvoorbeeld achter dat ze meer een verhaal wilde vertellen dan de focus op het dagelijkse, maar voor buitenstaanders gruwelijke handeling van het slachten zelf. Door een extra persoon toe te voegen aan het werk, kan de kijker meer rondkijken en zijn eigen focus bepalen.

Realisme in de schilderkunst

Het realisme is de schilderkunst waarbij de kunstschilder de visuele werkelijkheid imiteert. Het is een manier van werken die Kim van den Enden erg prettig vindt, wat terug is te zien in haar schilderijen, maar ook in haar educatie werk. Juist figuratieve werken leveren interessante gesprekken op:

Kim van den Enden in gesprek over haar schilderij

– Wat valt er te lezen uit iemands blik.
– Wat bedoelt de kunstenaar met de houding van zijn geportretteerde?
– Welke associatie roept het bij je op?
– Wat voor type mensen ziet iemand mensen?
– Welk label heb je iemand gegeven en waardoor komt dit?

Verschillende mensen lezen en zien andere aspecten van een schilderij. Hierdoor wordt er echt een relatie gelegd tussen het kunstwerk en de beschouwer. Zou de geportretteerde een vriend van je kunnen zijn, of loop je juist liever een blokje om?

Om zichzelf verder te ontwikkelen als portretschilder in het realisme heeft Kim zich aangesloten bij atelier Sint Lucas in Den Haag. Hier bestudeerde zij de technieken van de oude meesters, met olieverf als medium. Je kunt met de klassieke schildertechniek de werkelijkheid heel mooi weergeven. Tijdens het opbouwen van een schilderij is het net of je het langzaam tot leven brengt. Dat blijft een fascinerend proces. Lees hier meer over de werkwijze van Kim van den Enden.

Door het voortborduren op de ervaringen van de oude meesters heeft Kim een stevige basis waarin zij zich kan uitdrukken. Daarbij heeft Kim nog oneindig veel mogelijkheden om te experimenteren. Zowel met het medium als in de manier waarop ze het onderwerp in beeld brengt.