Portret schilderij laten maken

Waarom een portret schilderij laten maken?

Een portret schilderij laten maken kan verschillende redenen hebben. Veelal is het om de liefde of waardering voor iemand te uiten, en soms is het een familie traditie die voortgezet wordt. Waar deze vroeger de status en kostbaarheden van de geportretteerde lieten zien, willen we tegenwoordig de persoonlijkheid van de geportretteerde naar voren brengen. Hun “ware ik” mag blootgelegd worden.
Een persoonlijk werk vergt aandacht, rust en tijd, meer dan normaliter bij een foto gebeurd. Naast een goede schildertechniek moet een portretschilder dan ook over genoeg mensenkennis beschikken en dit uit kunnen drukken. Zij zal tijd maken voor reflectie en kan zo een gegronde keuze maken om bepaalde karaktereigenschappen naar voren te laten komen. Het is een persoonlijke opdracht, waarbij de ziel van de geportretteerde naar voren komt. 

Waarom een portret schilderij laten maken door Kim?

Voor mij is het belangrijkste van een portret schilderij in opdracht dat de eigenheid van de persoon goed naar voren komt. Ik wil echt betrokken raken bij de persoon die ik schilder om zo een geloofwaardige “werkelijkheid” te creëren. Een beetje mensenkennis is dan ook noodzakelijk, is dit écht de persoon die ik ga schilderen of is er een masker opgezet? Het is voor mij belangrijk dat de geportretteerde zichzelf daadwerkelijk herkent en dat zijn persoonlijkheid goed belicht wordt. Lees hier meer over mij als portretschilder.
De portret schilderijen die ik maak worden allemaal met meerdere lagen hoge kwaliteit olieverf gemaakt, op paneel of doek. Immers, door met meerdere lagen te werken krijgt het portret de juiste kleur en diepte. In mijn werkwijze bouw ik voort op de technieken van de oude meesters.

,,We lopen steeds naar jouw schilderij om weer Ooh en Aah te roepen.’’
Mevr. Staartjes
Zelfportret van Kim van den Enden

Het proces– van kennismaking tot eindresultaat

Een portret laten schilderen door mij werkt als volgt:

 1. Kennismakingsgesprek

Tijdens dit gesprek maken we de keuze voor het formaat en bespreken we de wensen. Soms kan dit ook gecombineerd worden met stap 2.

Punten om aan te denken bij dit gesprek zijn:

   • Welke sfeer zoekt u in het portret?
   • Heeft u een specifieke locatie voor het portret in gedachten?
   • Komt de geportretteerde volledig in beeld of alleen het hoofd en de schouders?
 1. Poseersessie

De poseersessie doe ik het liefste bij de geportretteerde thuis. Hierdoor krijg ik echt een inkijkje in iemands leven en kan de persoon beter leren kennen. Bovendien voelen geportretteerden zich zo sneller op hun gemak. Tijdens deze afspraak zal ik foto’s maken als referentie materiaal. In overleg kunnen we de achtergrond, kleding en haardracht aanpassen voor het portret schilderij.

3. Schilderen

Als het plan voor het schilderij besproken is start het schilderproces. Het werk bouw ik in lagen op. Hierbij werk ik met hoge kwaliteit olieverf op paneel of doek. Tijdens dit proces houd ik u op de hoogte van de voorgang. Dit kan door middel van foto’s of we maken een afspraak bij mij in het atelier.

Heeft u gedurende het proces zorgen of vragen, spreek dit dan vooral uit. Zo kunnen kunnen we er samen voor zorgen dat het portret schilderij helemaal naar wens is en een goede weerspiegeling is van de geportretteerde. 

4. Het eindresultaat

Dit is het spannendste, maar ook het leukste moment. Het moment waarop ik u het portret schilderij overhandig bij mij op het atelier. Op aanvraag kan ik het portret schilderij ook bij u afleveren.

5. Vernis

Na een jaar zal de verf volledig gedroogd zijn. Daarna kan ik de vernislaag aan brengen. Terwijl ik dit doe op mijn atelier, kunt u bijvoorbeeld het prachtige Dordrecht ontdekken.

Hoe lang duurt het om een portret schilderij te laten maken?

Een portret schilderij maken is secuur werk, wat rust tijd en aandacht vraagt. De duur is afhankelijk van het formaat en de mate van detaillering. Om een indicatie te geven van de duur, de twee kinderportretten* waren na 3 maanden klaar.

Wat zijn de kosten voor een portret schilderij?

Een realistisch portret vergt veel tijd en is daardoor een kostbaar goed. Het formaat en aantal personen zijn de belangrijkste factoren voor de prijs. Hieronder treft u bij enkele formaten een prijsindicatie aan. Uiteraard zijn ook andere formaten en verhouding mogelijk.

Afmetingen

Prijzen

25 x 35 cm

Vanaf 2400,-

40 x 60 cm

Vanaf €4000,-

80 x 120 cm

Vanaf €8000,-

Bovenstaande prijzen zijn gebaseerd op één persoon, zonder voorwerpen en met een egale achtergrond.

Ter info:

 • Voorwerpen of een bewerkelijke achtergrond of kleding zijn van invloed op de prijs
 • Voor extra personen op eenzelfde portret schilderij wordt 35% extra gerekend
 • Bij afname van meer dan één portret krijgt u 25% korting op het tweede portret
 • De betaling geschied in de meeste gevallen in termijnen:
   • 10% voor de poseersessie
   • 30% voor het schilderen
   • 30% tussentijd
   • 30% bij oplevering
Portret schilderij met model ernaast

Momenteel ben ik niet in de gelegenheid om opdrachten aan te nemen. Mocht u toch interesse hebben, stuur mij een mailtje zodat ik contact op kan nemen wanneer er opnieuw ruimte komt.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij uw wensen? Neem dan contact met mij op!