Serie over de slachterij

Op een maandagochtend in mei 2017 bezocht ik een kleine Nederlandse slagerij, waar men nog zelf slacht. Ik was net begonnen met een maand vegetarisch eten. En ik bezocht hen, om mezelf erin te verdiepen, het te ervaren en een gegronde keuze te kunnen maken over het al dan niet eten van vlees. Zo stond ik daar ’s ochtends in de slachterij met de vraag: “Kan ik nog met een goed gevoel vlees eten?”

Ik werd vriendelijk ontvangen en te woord gestaan door de slager en de dierenarts. Het gehele proces van de slacht mocht ik bijwonen. Tien varkens en twee stieren. In 2,5 uur tijd was het gebeurd en stond ik weer buiten. Terug in ‘mijn eigen veilige wereld’ kwam de ervaring pas echt binnen. Ik besloot er schilderijen van te maken. Daarin ik heb getracht een neutraal beeld neer te zetten van de slacht van een rund, zoals dat nu gebeurt.

Door hier gedurende 4 maanden laag voor laag mee bezig te zijn zitten al mijn gevoelens hieromtrent in dit schilderij. Daarmee is het verre van neutraal en toch neutraal. Ik heb met het schilderen getracht mijn gevoelens een plek te geven en tevens het werk vanuit verschillende standpunten te benaderen.

Zo ontstond het eerste schilderij van de serie: Het geslachte rund.

Het geslachte rund (verkocht)

Afmeting 80 x 60 cm
Olieverf op paneel
Jaar 2017

Stierenkoppen (verkocht)

Afmeting 35 x 25 cm
Olieverf op paneel
Jaar 2018

Het geslachte varken (verkocht)

Afmeting 45 x 33 cm
Olieverf op paneel
Jaar 2018

Gesprek boven het vlees

Afmeting 60 x 80 cm
Olieverf op paneel
Jaar 2019